“Het denken kan het geheel niet zien, maar denkt dat het dat wel kan.”
Krishnamurti
Ons bewustzijn is alles waar we ons bewust van zijn. We worden ons bewust van dingen via denken, voelen, waarnemen en intuïtie. Ons denken speelt een belangrijke rol in ons bewustzijn. De inhoud van ons denken is het sediment van onze (nurture) ervaringen: persoonlijke en culturele invloeden. Ons denken zetelt in ons hoofd, in de hogere hersendelen die een mens pas enige duizenden jaren heeft. Ons niveau van bewustzijn en rationaliteit onderscheidt ons van dieren. Het spreekt via de woordtaal.
De inhoud van ons onbewuste bestaat uit de sedimenten van miljarden jaren aan menselijke ervaringen: emoties, instincten en archetypes (oerpatronen). Het onbewuste vormt het fundament van wie we zijn: ons karakter, onze natuur. Ons onbewuste werkt autonoom: we bepalen niet waar we over dromen, waar we van houden, en of ons hart slaat. Dit is ons gegeven. Het onbewuste is veel ouder dan rationaliteit, bewustzijn, taal of beschaving. Het communiceert met ons bewustzijn via twee talen. Via de symbolische taal: dromen, imaginatie en creativiteit. En via lichaamstaal. Ons onbewuste is rijk aan informatie en is erg invloedrijk in ons leven. Mensen kunnen ook dingen onderdrukken en vergeten. Dit komt dan terecht in ons onbewuste. Voorbeeld: een liedje of geur uit je jeugd kan vergeten herinneringen en gevoelens terughalen naar je bewustzijn.
“Dromen zijn de illustraties van het boek dat je ziel over je schrijft.”
Marsha Norman
Samen werken we aan het vergroten van je bewustwording en bezieling. We verbinden je bewuste met je onbewuste; je geest met je lichaam en je ziel. We maken dat wat onbewust is, bewust. Dan kan je het verwerken en veranderen als je wilt. In de behandeling kijken we onder meer naar: psychische abcessen en lelijke eendjes.
Wij mensen zijn vernuftig! We kunnen onze pijn wegdrukken naar ons onbewuste. Deze wonden komen dan in onze schaduw. Jung ontdekte: alles wat onbewust is, ben je gedwongen om uit te leven. Je probleem komt via de buitenwereld bij je terug net zolang totdat je het aangekeken hebt. Het vormt een onbewust herhalend patroon. Daarnaast zijn het crisis veroorzakers: ongeheelde wonden woekeren. Ze zorgen ervoor dat we steeds minder goed in ons vel zitten, lichamelijk en geestelijk, en dwingen ons zo om ze aan te kijken. Herken je deze roep om bewustwording?
Wij mensen passen ons aan aan de (stille) verwachtingen van onze buitenwereld, bewust én onbewust. Plus: we leren van onze ervaringen! Dit zijn de wortels van onbewuste overtuigingen en associaties die zelfvervreemding creëren. Wil je dat jouw levensverhaal het verhaal van het lelijke eendje wordt? Het wezen dat als zwaan geboren werd in een eendennest? Die zich aanpaste aan de eenden? Het wezen dat dacht dat het een lelijk eendje was. Dat diep ongelukkig was omdat het iets probeerde te zijn wat het niet was. Wist je dat je dromen, imaginatie en creativiteit je vertellen hoe je je ware zelf kan worden?
Bovenstaande figuur geeft een overzicht van de verschillende therapievormen die er zijn en tot welke ‘diepte’ zij gaan. Daarbij is het zo dat elk volgende level de levels daarboven omvat en overstijgt; dit wordt dus ook meegenomen in de therapie. Jungiaanse psychologie kan diep gaan, maar dat hoeft natuurlijk niet. Wel omvatten we je persona en ego-niveaus in de therapie terwijl we op onderzoek gaan in je onbewuste.
De therapie kan dus aansluiten op andere behandelingen die je al hebt gedaan. Bijvoorbeeld omdat je verder wil, of omdat je merkt dat je probleem nog niet op is gelost of terug is gekomen. Het kan zijn dat de wortels zijn blijven zitten. Daarnaast is deze therapievorm ook geschikt voor mensen die merken dat er iets aan de hand is, maar die er niet precies hun vinger er op kunnen leggen. Overigens gaan we in de Jungiaanse, archetypische psychologie dus verder dan het oplossen van problemen; we zoeken tegelijkertijd naar betekenis en wie jij in je diepste wezen bent. (Bron: Wilber heeft de ‘therapies and the levels of the spectrum’ uiteengezet en Reynolds maakte bovenstaande figuur (Embracing reality, 2004, pg93).)
persoonlijkheidsproblematiek
posttraumatische stress klachten
relatieproblemen
stemmingsklachten
angstklachten
vroegkinderlijke problematiek
identiteitsproblematiek
levensfasenproblematiek
vervlakking
overspannenheid
burnout
aanpassingsstoornis
KVK: 93031084
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden
Utrecht
+31 6 3753 0702
Utrecht
+31 6 3753 0702
LinkedIn